dijous, 16 de febrer del 2012

ARRIBA EL CARNESTOLTES, TOTS SORTIM A DONAR VOLTES...


...Ens posem una difressa, ballem, cantem, fem fressa!

I, si hi posem música?

Escolteu el Ball dels Nyitus, típic del Carnaval de Sant Julià de Vilatorta.
"Els nyitus o nyetus són uns éssers fantàstics de l’imaginari català. Tenen una mida infinitament menuda, gairebé són imperceptibles. Es fiquen dins les persones a través de les orelles i se’ls menja el cervell i sobretot la memòria.
El Ball dels Nyitus es ballava a Sant Julià de Vilatorta. El balladors solien ser una parella de vells que sortien al centre de la plaça disposats a fer riure la gent. La dona feia tot el que li venia de gust, com més estrany i extravagant millor però sempre seguint el ritme de la melodia. L’home l’havia de seguir i imitar-la sense perdre el ritme ni el to d’ella per tal de no discordar. Abundaven les ganyotes, les llengotes i les mirades estrafolàries." (Trobat al bloc Ministrers de l'Escola de Música d'Olot)

4 comentaris:

  1. Benvingut a l'escola carnestoltes !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sandra i Eva,
      Aquests Nyitus de Sant Julià no us fan pensar amb el Nitons?

      Elimina
  2. Els nens de tercer saben una llegenda que Mossèn cinto explicava sobre el Gorg de llitons,sembla ser que llitons ha derivat de nyitons ,nyetus... i eren aquests essers diminuts que set ficaven a pels forats de les orelles, nas o ulls i set menjaven el cervell i perdies l'enteniment i quedaves ennitonat!!(atontat) d'aqui el nom de nitons..llitons,A folgueroles també tenen el ball dels nyetus.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que a Folgueroles tinguin el ball dels nyetus, és la primera notícia.I, ja em semblava a mi que nyitus i nitons si no són germans, són cosins.

      Elimina